افـزايش ظـرفيت کارخانـهی فلوتاسيون مـجتمع مس سـرچشمه
کـارفرما: شـرکت ملی صـنایع مـس ایـران
دوره اجـرا: 12 مـاه( 1390 )
مـهندس عـلی مـختاری مـدیر پـروژه
از آنجا که کارخانهی تغلیظ بهصورت شبانهروزی در حال کـار است و امـکان انجام اصلاحات کلی در بـازههـای یـک هـفتـهای اورهـال وجـود نـداشـت بـرنـامـهریـزی دقـیق بـرای زمـانبـندی خامـوشی تجهیـزات انـجام گـرفت و تأیـیدیهی کـارفرما اخـذ گردید.
شـرح پـروژه
در کـارخانهی پـرعیارکنی هم پالپ خـروجی از سـلولهای فـلوتاسیون که حاوی مـادهی مـعدنی با ارزش اسـت و هم باطلـهی خروجی از سلـولها از طـریق مـجموعهای از لاندرها و دراپباکـسها به بـخشهای دیـگر کارخانه مـنتقل میگردنـد.
بستـه به نوع سـیال، هندسهی زمـین و طـراحی انـجامشده ممکن است انتقال سیال به روش ثقلی یا از طـریق پمپ انـجام شـود؛ بنابراین ظرفیت و شـیب لانـرها و دراپباکسها بـاید متناسب با دبی پالپ و باطلـه بهطور دقیق انتخاب شود؛ در غـیر اینصورت، سیال درون آنها یا حرکت نمیکند یا از لاندر یا دراپباکس سرریز کرده و مشکلاتی را برای بهرهبردار ایجاد خواهـد کـرد.
به دلیل افـزایش ظرفیت کارخانه پرعیارکنی مـجتمع مس سرچشمه و عدم انجام یکپارچهی این توسعه طی سالهای پیش از آن، بـخش زیادی از کنسانترهی تـولیدی از لانـدرها و دراپباکسها سرریز کـرده و در کف کـارخانه جمع میشد و از بین میرفت یا استحصال و اسـتفاده مجدد از آن مستلـزم هزینههای اضـافی بود. در نتیجه، انـجام اصلاحات مورد نیاز در بـخش فـلوتاسیون کارخانهی پرعیـارکنی مـجتمع مس سـرچشمه بهعنوان بـخشی از پـروژهی توسعه و بازسـازی تـغلیظ در سـال 1389 تـعریف شـد.
بهمنظور کـاهش هدررفت مـحصولات مقرر شـد مطالعات لازم بـرای افزایش حجم سـلولها، دراپباکسها و لاندرها توسط شـرکت آنـین صورت پذیرد و نقشهها و مـدارک فنی لازم تولید گـردد بهنحوی که تأمین و اجـرای آن توسط پیمانکاران جزء ممکن و میسّر باشد. در این راستا، لازم بود بار واردهی ناشی از افزایش ظرفیت بر روی سازهی اصلی سالن و سازههای فـرعی داخل سـالن نیز مـحاسبه گردد و در صـورت نیاز طـرح تقویت مـربوطه ارائـه شود.
مـجموعه آنـین با بررسی نقشههای مـوجود، ابعاد بـرداری از کلیهی تجهیزات، تـهیهی مدل سهبـعدی از تمام تجهیزات و سازههای سالن و در نظرگرفتن کلیهی جوانـب کار، نسبت به افزایش ظرفیت 20 درصدی کلیهی دراپباکسها و لاندرها اقدام کند و بهموازات آن طرح بهینهی سلولهای فلوتاسیون و باکسهای جمعآوری و پمپاژ سیال را ارائه کند. طی چند مرحله و با برگزاری جلسات متعدد با بهرهبردار و کارفـرما، توضیحات لازم در خصـوص طراحی صورتگرفته داده شد تا اطمینان لازم به طراحی در آنها ایجاد گـردد. همچنین، نظـرات اصلاحی نیز در حد امکان در طراحی اعمال گردید. سپس کلیهی نقشهها و مدارک فنی لازم تولید شد و در اختیار پـیمانکاران قـرار گرفت.
در کـنار طـراحی اصـلی و با بررسی ورودی و خروجیهای کارخانهی تغلیظ مـشخص شد امکان انتقـال ثقلی پالپ از کارخانهی تـغلیظ به تـیکنرهای مس- مولـیبدن نـیز وجود دارد و میتوان از صرف هزینهی گـزاف بابت بـرق مصرفی و نیز خـرید، تـعمیر و نگهداری پمپها و تجهیزات جانبی آن اجتناب ورزید. با جلب نـظر کـارفرما و بهرهبردار طرح انتقال ثقلی پالپ بهصورت کامل با کلیهی جزئیات لاندر و نـشیمنگاه فلـزی آن طـراحی و ارائـه شـد.
در پی ارائهی نـقشهها و بـرنامهی زمـانی، مـناقصهی انتخاب پـبمانکار اجرایی بـرگزار و پس از انـتخاب پـیمانکاران کلیـهی عملیات اجـرایی تحت نـظارت دقـیق مـجموعه آنیـن و با حساسیت فـوقالعاده بر برنامهی زمانبندی انجام شـد و پـروژهی بازسازی، نـوسازی اساسی و افـزایش ظـرفیت بخش فـلوتاسیون فاز صفر کارخانهی پرعیارکنی مجتمع مس سرچشمه بهصورت کامل تـحویل بـهرهبردار گـردید.
پـس از انـجام عملیات اجرایی، ضمن افـزایش ظرفیت کـلیهی تجهیـزات انتقال پالپ به مـیزان %20 از هدررفـتن کنسانتره و مصرف برق و آب اضـافه برای جمعآوری، تمیزکاری و انتقال پالپ جلوگیری شد. همچنین، کلیـهی تـجهیزات و سیستم پایـپینگ کـارخانه مطابق با نیاز بـهرهبردار بهصـورت کامل نـوسازی و بهسـازی شـد.